A programra - a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (Ginop) Pluszban - eredetileg 4,5 milliárd forint uniós forrás állt rendelkezésre, amit a jelentős érdeklődés miatt 2 milliárd forint hazai forrással megnöveltek.

Oda kell több lehetőséget, forrást biztosítani, ahol nagyobb a baj - hangoztatta, jelezve: ezért a kapacitásbővítő támogatásokkal az ország négy régiójára - Észak-Magyarországra, Észak- és Dél-Alföldra, valamint a Dél-Dunántúlra – koncentráltak.

Képünk illusztráció.

1080 darab támogatási kérelem érkezett be, 11,3 milliárd forint értékben. Ebből válogatták ki a legjobbakat, 566 mikro-, kis- és középvállalkozás pályázatát, amelyeket meg tudnak valósítani 6,5 milliárd forintból. A pályázatnak köszönhetően uniós forrásból nagyságrendileg 2000, a hazai forrásból pedig csaknem 900 új munkahelyet tudnak létrehozni, így összességében majdnem 3000 új munkahely jön létre. Az elhelyezkedők csaknem 80 százaléka regisztrált álláskereső. Ágazati szinten a legtöbb cég az építőipar, a kereskedelem és a gépjárműjavítás, valamint a feldolgozóipar területéről pályázott.

Az idén januárban lehetett a programra pályázni, amelyben a munkáltatók maximum 10 ember felvételéhez igényelhettek támogatást. A bérköltség mellett eszközbeszerzési támogatást is igényelhettek, azonban a program megvalósításához a munkaadóknak 30 százalékos önrésszel kellett rendelkezniük. Az új munkavállalók támogatott foglalkoztatási ideje 6 hónap, a nem támogatott továbbfoglalkoztatási kötelezettség pedig 4 hónap. Az új foglalkoztatottra maximum csaknem 2,5 millió forintos támogatás érhető el a hat hónap alatt.

A támogatás célja a kapacitásbővítés mellett, hogy hosszabb távon is segítse a kkv-k alkalmazkodását a zöld és a digitális átállás okozta kihívásokhoz, és ezáltal hozzájáruljon ahhoz, hogy a létrejövő munkahelyek hosszabb távon is fenntarthatók legyenek.

(kormany.hu)